Zelf een stuk openbaar groen beheren

Wil jij jouw buurt groener maken? Of wil je samen met buren een stuk openbaar groen zelf beheren? Dat kan! Gemeente Westland helpt je hier graag bij. Er zijn verschillende manieren van zelfbeheer mogelijk. 

  • Groenvak zelf beheren
  • Boomspiegel
  • Geveltuin

Groenvak zelf beheren

Sommige stukken openbaar groen in de gemeente Westland kan je zelf beheren. Het is wel belangrijk dat je een plan maakt waarin staat hoe je het groen wilt onderhouden. Ook je buurtgenoten moeten het hiermee eens zijn. Zeker als het gaat om een groter stuk groen, zoals een plantsoen of een deel van een buurtpark.

Op de website van gemeente Westland lees je alle voorwaarden én kan je een aanvraag doen voor het zelf beheren van een groenvak.

Boomspiegel

Straten met bomen maken door kale stammen soms toch geen groene indruk. Dat kan je veranderen door planten in de boomspiegel te zetten. Dat is de grond rond de stam van een boom. Een eenvoudige manier om de straat op te fleuren.

In woonstraten mag je de boomspiegels die niet door de gemeente beplant zijn, zelf onderhouden en beplanten. Wel vragen wij je dit aan ons door te geven, zodat wij hier rekening mee kunnen houden bij werkzaamheden rond de boom. Ga naar de website van gemeente Westland om je aanvraag te starten.

Geveltuin

Een geveltuin is een strook van ongeveer anderhalve stoeptegel, direct tegen uw woning aan. Dat staat mooi én het is gezellig om hier met buren mee aan de slag te gaan. Ook zijn er voordelen voor de omgeving. Zo geeft een geveltuin verkoeling op hete dagen en zorgt het ervoor dat regenwater beter weg kan lopen. Lees hier meer over geveltuintjes.