Geveltuin

Om te voorkomen dat de riolen overbelast raken bij regenval kun jij helpen om het regenwater op te vangen. Doordat een groot gedeelte van Westland bestraat is kan het water niet langzaam de grond in zakken. Hierdoor raakt het riool overbelast bij zware regenval met overstromingen als gevolg. Een geveltuintje helpt om het regenwater beter op te vangen en is nog eens leuk ook!

Voor de aanleg van een geveltuin heb je geen toestemming van de gemeente nodig, maar er zijn wel spelregels:

  • om de stoep voor iedereen goed toegankelijk te houden, is het belangrijk dat er minstens 1 meter 80 van de stoep overblijft.
  • verwijder maximaal anderhalve stoeptegel. Zet de hele tegels rechtop in de grond om een randje te maken. Gebruik eventueel de halve tegels om de gaten tussen het randje en de stoep op te vullen.
  • schep het zand weg tot maximaal 30 centimeter (dat is één stoeptegel) diep. Vul vervolgens het gat met bemeste tuinaarde.

De gemeente is niet verantwoordelijk voor schade aan de geveltuin door werkzaamheden aan kabels en leidingen.           

  • minder kans op wateroverlast in jouw directe omgeving
  • groenere leefomgeving
  • je doet iets goed voor de wereld

Een groen(e) tuint(je) zorgt er niet alleen voor dat je straat er leuker uitziet. Minder tegels hebben ook grote voordelen voor het klimaat. Zo gaat regenwater gelijk de grond en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Een ander voordeel is dat meer groen zorgt voor verkoeling op hete dagen.
 
Gemeente Westland wil bewoners in gemeente Westland stimuleren om de omgeving te vergroenen. Dit kan dus door het aanleggen van een geveltuintje, maar misschien is een groen dak iets voor jou of vergroen jij door het gebruiken van een regenton.