Verduurzamen. Waar je begin je?

Duurzaamheid! We kunnen er niet meer omheen. Ook de woningcorporaties in Westland willen een bijdrage leveren aan een duurzame wereld en de woonlasten voor huurders betaalbaar houden. Zo worden de woningen bij onderhoudsprojecten energiezuiniger gemaakt, bijvoorbeeld door te isoleren. Worden er nieuwe woningen gebouwd? Dan worden die direct voorzien van duurzame toepassingen. Goed voor het klimaat en de portemonnee, want ook voor huurders zijn de energiekosten de afgelopen jaren duurder geworden.

Zelf aan de slag

Er zijn ook kleine maatregelen die je als huurder zelf kan nemen om energie en gas te besparen.

Product Uitleg
Ledlampen Ledlampen zijn zuiniger dan een gloei- of hallogeenlamp. Door oude lampen te vervangen, bespaar je energie en dus geld.
Energieverbruiksmanager Leest via kabeltje of op afstand de energiemeter uit en geeft feedback over energieverbruik. Bespaart gemiddeld 3% op gas en 4% op stroomverbruik.
Radiatorfolie Radiatorfolie is het meest zinvol bij een radiator tegen een buitenmuur die niet of matig is geïsoleerd. Met radiatorfolie ontsnapt er minder warmte via de buitenmuur naar buiten.
Radiatorventilator Met een radiator-ventilator is je huis sneller warm met minder energie. Het is een klein apparaat met ventilatoren dat je met magneten aan de onderkant van de radiator klikt.
Deurdranger en deurveren Dichte deuren in huis voorkomen warmteverlies van verwarmde ruimtes naar onverwarmde ruimtes.
Waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer voor waterkraan (perlator) Door gebruik van dit product bespaar je (warm) water, en dus energie.
Waterbesparende douchekop. Voorwaarde is 7,2 liter water per minuut of minder. Een waterbesparende douchekop levert maximaal 7,2 liter water per minuut (volgens KIWA-methodiek).
Douchetimer Helpt om korter te douchen
Tochtstrips of tochtband Wat oudere huizen verliezen vaak veel warmte door tocht via naden en kieren. Als de naden en kieren dicht zijn, moet je goed ventileren met roosters, klepraampjes of ventilatiesystemen. Hiermee heb je meer controle over frisse lucht in huis, en dus minder last van tocht dan met kieren tussen de ramen.
Tochtborstel onder buitendeuren Door een tochtborstel te plaatsen onder de buitendeur(en), maak je de eventuele kier onder die deur dicht. Daardoor heb je minder last van tocht in huis.
Brievenbusborstel Ook via de brievenbus kan je warmte verliezen. Door deze te dichten met een brievenbusborstel, houd je de warmte binnen.
Kozijnfolie (niet te verwarren met raamfolie) Dit is folie wat je over het kozijn voor het raam plakt en dat als het ware een tweede laag ‘glas’ vormt waartussen een stilstaand laagje lucht zit.

Tip van Wessie

Ook kleine maatregelen kunnen voor een grote energie- of waterbesparing zorgen.