Peter maakt verduurzamen leuk en overzichtelijk met een stappenplan

Stel een vraag over verduurzamen en de ogen van Peter beginnen te stralen! Hij heeft bergen kennis paraat doordat hij al 20 jaar ervaring heeft als “verduurzamer”. Thuis heeft hij alles stap voor stap aangepakt.

Peter Wesstein: “Verduurzamen kan op heel veel manieren en daar zit ook precies de uitdaging. Al die mogelijkheden kunnen nogal overweldigend zijn. Vaak vragen vrienden en familie mij om hulp. Heel leuk. Dan help ik hen met het maken van een stappenplan en adviseer om klein te beginnen! Dan blijft het leuk en overzichtelijk.” Verduurzamen is eigenlijk een hobby van hem geworden waar hij al bijna 20 jaar mee bezig is. Toen hij verhuisde naar zijn huidige woning was het al snel duidelijk dat er in dit huis nog heel veel winst te behalen viel om energie te besparen. Naast goed voor je portemonnee ook goed voor de wereld.

Hoe begin je met verduurzamen?

“Maar waar begin je als alles nog gedaan moet worden…” Ik ben zelf gestart met een meting van ons verbruik. Hierdoor heb ik uiteindelijk ook kunnen meten wat de maatregelen opleverden qua besparing. Daarna ben ik het huis rond gegaan en heb alles opgeschreven: In sommige kamers tochtte het flink, de muren en vloeren waren koud en de buitendeur sloot niet goed. Ook gebruikten we nog geen energiezuinige apparaten en verlichting.

Ik heb toen een stappenplan gemaakt om er serieus mee aan de slag te gaan. Ook wilde ik graag zonnepanelen en een warmtepomp. Dit konden we helaas niet gelijk beetpakken maar werd wel onderdeel van mijn stappenplan zodat we dit na een aantal jaar konden toch konden doen.

Besparen op de energierekening is geld besparen!

We hebben veel gedaan in de afgelopen 20 jaar, maar dus alles in kleine stapjes. De muren zijn geïsoleerd door parels in de spouw. Onder de slaapkamervloer liggen nu schelpen en voor de vloer in de woonkamer hebben we een kunststofoplossing gevonden. Ook het dak is geïsoleerd. En wat bleek: het werkt echt. Ons energieverbruik ging drastisch omlaag. Dit kon ik heel goed zien door de meting die ik had gedaan toen ik startte.”

Ook de kleinere maatregelen zoals het plaatsen van ledverlichting en het dichten van kieren hadden echt effect. Dit zag Peter terug in zijn verbruik.

Voor de Westlanders die willen starten met verduurzamen heeft Peter nog wel wat tips. Maak als eerste een stappenplan. Kijk goed rond in je huis wat er allemaal nodig is en begin met de kleine dingen (elke kier telt). Maak een lijst van mogelijke investeringen en zoek uit hoe snel ze terugverdiend kunnen zijn. Zo kun je weloverwogen te werk gaan en zonder risico verduurzamen.

Er zijn nu ook veel subsidies beschikbaar dus daardoor is het nog aantrekkelijker om juist NU te starten!

Wil je ook weten wat voor jouw huis de beste stappen zijn om te starten met verduurzamen? Download hier het stappenplan van Peter (pdf, 53 KB) of raadpleeg een energiecoach.