Klimaatadaptatie in de tuin

Bij het aanleggen van je tuin is het belangrijk om te zorgen dat deze bestand is tegen verschillende weersomstandigheden, zoals lange periodes van weinig regen of juist hevige regenval, maar ook hitte en andere uitdagingen die met het klimaat te maken hebben.

Hoe maak ik mijn tuin klimaatadaptief?

Het doel van een klimaatadaptieve tuin is niet alleen mooi zijn, maar ook helpen bij het verminderen van de effecten van klimaatverandering en het behouden van de natuurlijke omgeving. Er zijn verschillende manieren om je tuin klimaatadaptief te maken. Hieronder leggen we een aantal manieren uit.

Plaats bijvoorbeeld een regenton. Het opvangen van regenwater vermindert het risico op overstromingen bij hevige regenval. En je kunt het water gebruiken om in droge periodes je planten water te geven of bijvoorbeeld je auto te wassen.

Je kunt ook denken aan het gebruiken van waterbesparende systemen, zoals druppelirrigatie. Dat is een methode waarbij water bij de planten wordt gedruppeld door een stelsel van leidingen, slangetjes en druppelaars. Denk ook eens aan het toepassen van groene bodembedekkers.

Zoek je inspiratie voor het opvangen van water? Bekijk dan het handboek ‘Omgaan met Hemelwater bij nieuwbouw in Westland’ (pdf, 5 MB)

In een tuin met minder tegels kan het water veel beter wegzakken, wat wateroverlast voorkomt. Het zorgt voor minder plassen op straat en minder stenen die verzakken. Meer groen zorgt natuurlijk ook voor meer verschillende dieren in de tuin. Daarnaast houden tegels warmte vast. In de zomer zit je er koeler bij in een tuin die meer groen, dan tegels heeft.

Denk eraan om schaduwrijke plekjes te maken door bijvoorbeeld bomen of pergola's te zetten. Dit geeft niet alleen jouzelf een fijne koele plek in de schaduw, maar het helpt ook om de impact van warme periodes te verminderen en de temperatuur in de tuin te regelen.

Heb je een plat dak op je woning of op je schuur? Denk dan eens aan het aanleggen van een sedumdak, ook wel groen dak genoemd. Sedumdaken geven een extra laag isolatie, ze houden de warmte in de winter vast en zorgen voor verkoeling in de zomer. Ook vangen ze water op, waardoor minder regenwater direct in het riool terecht komt. Sedumdaken zijn daarnaast goed voor de biodiversiteit. Ze bieden een leefomgeving voor verschillende planten, maar ook vogels en insecten vertoeven er graag. De beschermlaag die een groen dak geeft, zorgt er tot slot voor dat de dakbedekking langer meegaat. Kortom: een duurzame keuze!

Tip van Wessie

Vang water op in een regenton. Gebruik dit bijvoorbeeld voor uw tuin!