Deelauto's

Een eigen auto voor de deur is makkelijk, maar kost ook veel geld. Als je niet veel rijdt is een deelauto een stuk voordeliger én duurzamer. Autodelen wordt steeds populairder. In 2019 reden er al meer dan 50.000 deelauto’s in Nederland. Er zijn twee manieren om een auto te delen: via een organisatie of particulier.

Deelauto via een organisatie

Een auto die 24 uur per dag voor je klaarstaat, zonder zorgen over verzekeringen. Er zijn verschillende organisaties waar je een auto gemakkelijk kunt huren, zoals Greenwheels, SnappCar, MyWheels, ConnectCar of Share&Go. Deze deelauto’s zijn gemakkelijk te openen met een smartphone of chipkaart. Aanbieders als Greenwheels en MyWheels hebben ook elektrische deelauto’s. Zo ben je dubbel duurzaam bezig.

Kies je voor een deelauto via een organisatie, dan wordt de financiële administratie afgehandeld door het bedrijf. De kilometerstand wordt na je gebruik automatisch geregistreerd en verrekend met je maandelijkse tegoed. Daar heb je geen omkijken naar.

Particuliere deelauto

Huur een auto van de buren, of stel je eigen auto beschikbaar voor anderen. Zo deel je een auto onderling, ook wel peer-2-peer car sharing genoemd. Zonder dat er een organisatie tussenkomt. De eigenaar van de auto bepaalt zelf een prijs voor de huur. Zo kun je een ritje dus zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.

Stel jij je eigen auto beschikbaar voor verhuur aan particulieren? Dan kun je een flink deel van je autokosten terugverdienen. Let wel op dat de risico’s gedekt zijn met een allriskverzekering.

Combineer een deelauto met een (elektrische) fiets, scooter, het openbaar vervoer en een huurauto voor de vakantie. Dan heb je altijd genoeg opties om duurzaam en gemakkelijk op je bestemming te komen.