Wat weten Westlanders over de isolatie van hun woning?

Eind 2023 vroegen we de inwoners van Monster in welke mate hun woning geïsoleerd is. Deze informatie helpt gemeente Westland om de woningverduurzaming in de gemeente te versnellen. Door de inventarisatie is er een beeld verkregen van de isolatiegraad van de woningen en isolatiebereidheid van de inwoners. Inwoners gaven ook redenen of belemmeringen op waarom zij wel of niet willen isoleren.

Energielabel

218 inwoners hebben de gevraagde informatie aangeleverd naar aanleiding van brief of bezoek aan huis door een medewerker van Testlokaal. De respondenten wonen vooral in een rijtjeshuis (61%), gevolgd door hoekwoning (30%) en vrijstaande woning (8%). Uit de enquête blijkt dat 69% van de respondenten niet weet wat het energielabel van de woning is.

Isolatiegraad

Bij 2% van woningen is helemaal geen woningisolatie aangebracht. Ruim 90% heeft dubbelglas op de benedenverdieping aan de voor- en achterkant van de woning aangebracht. 87% heeft dubbelglas op de bovenverdieping aangebracht, zowel aan de voor- en achterkant. Gevelisolatie is bij veel minder huizen aangebracht: spouwmuur zit op 38%, binnenzijde op 17% en buitenzijde is toegepast bij 8% van de respondenten. 57% heeft dakisolatie toegepast. Vloerisolatie aan de bovenzijde is bij 25% van de respondenten toegepast, bodemisolatie bij 30%. Kortom: er valt nog veel te winnen!

Gasverbruik en koken op gas

Veel woningen beschikken over een cv-ketel. Als de cv-ketel vervangen moet worden, geeft 76% aan nog niet te weten waar men op over zou willen gaan. 12% geeft aan dan over te willen stappen op een warmtepomp, 13% noemt aansluiten op een warmtenet. Ook werd er een vraag gesteld over koken op gas. Twee-derde van de inwoners kookt momenteel op gas (62%). 38% kookt niet op gas.

Plannen

In de enquête werd ook gevraagd welke plannen de woningeigenaar heeft om binnen 5 jaar (delen van) de woning te laten isoleren. 15% geeft aan concrete plannen te hebben, 33% heeft vage plannen en 52% heeft geen plannen. Bijna twee-derde van de woningbezitters (64%) geeft aan voldoende kennis te hebben om het zelf te regelen, 36% geeft aan hierbij hulp te kunnen gebruiken.

Belemmeringen rondom isoleren

Inwoners geven aan niet te gaan isoleren in de komende jaren, omdat hun huis al voldoende geïsoleerd is (44%). 8% geeft aan dat zij niet weten wat het kost en wat ze kunnen besparen. Anderen geven aan dat ze gaan isoleren, maar niet binnen 5 jaar (4%). 1% geeft aan het te willen combineren met het verbouwen van het huis.

Meer informatie

Wie meer wil weten over de isolatiesubsidie, kan terecht op gemeentewestland.nl/isolatiesubsidie. Wil je verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak dan een afspraak met de energiecoaches. Zij voorzien je van onafhankelijk advies afgestemd op jouw woning. Heb je een andere vraag en kom je er op de website van Westland Woont Duurzaam niet uit? Dan kan je contact opnemen via westlandwoontduurzaam@gemeentewestland.nl.