Nieuwe duurzame bomen in Westland

In gemeente Westland worden 600 nieuwe duurzame bomen geplant. Dat gebeurt jaarlijks van november tot maart. Dat is namelijk het plantseizoen: dé tijd van het jaar om nieuwe bomen te planten.

Er worden tot eind december 300 bomen geplant. In de eerste maanden van het nieuwe jaar volgen de andere 300 bomen. Voor een deel gaat het om nieuwe bomen, bovenop de 47.000 bomen die gemeente Westland al heeft.

Ook kan het zijn dat dode bomen worden vervangen. Dan worden de dode boom weggehaald en wordt er beoordeeld of op dezelfde plek een nieuwe boom kan worden geplant. In deze gevallen hangen wij - waar mogelijk - een poster aan de weg te halen boom, zodat je weet wat ermee gaat gebeuren.

Om welke bomen gaat het?

Op de website van gemeente Westland staat een bomenkaart. Die kun je via deze link(Verwijst naar een externe website) bekijken. Hier zie je alle bomen in de openbare ruimte gerangschikt op onder andere leeftijd en soort. 

Duurzaam

Bomen zijn heel duurzaam. Ze helpen de planeet af te koelen door schadelijke broeikasgassen op te nemen en zuurstof weer af te geven, zorgen voor schaduw en verdampen met hun bladeren water.

In steden kunnen bomen de algehele temperatuur met wel 8 graden Celsius verlagen. Bomen bieden een plek aan vogels en insecten. Ook zorgen ze voor een beter microklimaat waaronder andere planten kunnen groeien.

De ene boom is duurzamer dan de ander. Kastanjebomen zijn bijvoorbeeld sterk en duurzaam. Een cipres en een els zijn ook milieuvriendelijke bomen.

Zuinig op onze bomen

Bij het zorgen voor bomen hoort ook snoeien. Dit doen we volgens een vaste planning per kern. Elke boom in Westland snoeien we één keer per vijf jaar. Dit jaar gebeurt dit in Wateringen en Kwintsheul. We snoeien niet in het broedseizoen of als er een beschermde diersoort in de boom zit.

Ook controleren we regelmatig de kwaliteit en veiligheid van bomen. Tijdens deze controles beoordelen we de gezondheid, stabiliteit en wortelaanzet van bomen. Verder kijken we of er holtes zijn of sprake is van zwamaantasting.

Zorgt een boom voor een onveilige situatie? Dan snoeien we hem eerder. De eerste veiligheidscontrole voeren we zes jaar na de aanplant uit. Daarna vindt de veiligheidscontrole elke drie jaar plaats.