Glunderende gezichten tijdens aanplanten nieuwe Tiny Forests

Westland is twee Tiny Forests rijker. Dit zijn minibossen ter grootte van een tennisveld. Leerlingen van basisscholen in Naaldwijk en Poeldijk plantten ze de afgelopen weken eigenhandig aan. Dat leverde naast vieze handen en bezwete voorhoofden vooral héél veel plezier op.

De aanleg van de Tiny Forest gebeurde in Naaldwijk samen met basisschool De Hoogvlieger, in de wijk Hoogeland. In Poeldijk is dit WSKO Verburch-Hof, in de wijk Poeldijk Noord. Tijdens de plantdagen zetten de kinderen zelf de bomen en struiken in de grond. Dat leverde veel glunderende gezichten op, zag ook wethouder Michiel Ferwerda. “De voorpret begon al weken geleden, met natuurlessen van IVN Natuureducatie. Nu ze mogen doen waarover ze hebben geleerd, zie je ze allemaal glunderen.”

Bent u benieuwd hoe dit eruit zag? Bekijk de sfeerimpressie op Instagram

Leren over de natuur leuk maken

De kinderen hingen houten naamkaartjes aan de bomen en struiken die zij plantten. Zo kunnen ze goed volgen hoe alles groeit, bloeit en meemaken dat er insecten en vogels een thuis vinden in het minibos. Ferwerda: “Ik denk dat dit de beste methode is om te zorgen dat kinderen groen gaan waarderen. Want op deze manier maak je leren over de natuur leuk.”

De kinderen dachten ook mee over de naam van de Tiny Forests. Tijdens de plantdagen onthulde wethouder Ferwerda de namen samen met de basisschooldirecteuren. In Naaldwijk is dit Het Hooge Bos, in Poeldijk Bosrijk.

Een Tiny Forest heeft allerlei voordelen

Naast de waardevolle natuurlessen die kinderen er krijgen, is het een fijne plek voor mensen uit de hele buurt. “Een groenproject als dit geeft saamhorigheid in de hele buurt”, zegt Ferwerda. “Mensen kunnen hier ontspannen en elkaar ontmoeten. Ook geeft het verkoeling op hete dagen, is het goed voor de luchtkwaliteit en vangt het regenwater op, waardoor het helpt om wateroverlast tegen te gaan.”

Er zijn nu drie Tiny Forests in Westland

Het Oranjebos is het eerste Tiny Forest in Westland en staat sinds begin 2022 aan de Oranjewerf in Maasdijk. Leerlingen van basisscholen Het Kompas en De Aventurijn plantten het bos begin 2022, samen met stichting Groener Maasdijk. “De reacties van de kinderen en omwonenden zijn hierop zo positief, dat we in 2023 inwoners vroegen om mee te denken over nieuwe plekken”, zegt Ferwerda. “Hierop kregen we meer dan 100 reacties, waarvan ook een groot deel uit de buurten die nu gekozen zijn. Een mooi voorbeeld van hoe we samen met inwoners voor meer en beter groen in Westland gaan.”