Fixbrigade Westland van start

Op 14 november overhandigde wethouder Pieter Varekamp de sleutels van de FIXbrigade bus aan Tim van der Zwan.

Met deze handeling, die tijdens de kennisavond Warm Westland werd gedaan, is de FIXbrigade Westland officieel van start. De bus rijdt vanaf nu door Westland om woningeigenaren gratis te helpen bij het verduurzamen van de woning met kleine ingrepen.

FIXbrigade

De FIXbrigade start in de kern Monster. De brigade is een samenwerking tussen Vitis Welzijn, Patijnenburg en gemeente Westland. De Rabobank heeft 20.000 euro bijgedragen aan het project. De “fixers” brengen gratis kleine energiebesparende maatregelen aan in woningen ouder dan 1982. Een duurzamere woning en een start naar een lagere energierekening. Dat is wat de FIXbrigade kan doen.

“Geweldig dat inwoners op een praktische manier geholpen kunnen worden met verduurzamingsklusjes in eigen huis. Deze klussen, bijvoorbeeld tochtstrips, dragen direct bij aan prettiger leefcomfort en besparen van energie. Niet alleen informeren, maar daadwerkelijk helpen, dat maakt het verschil. En prachtig dat we hierin samenwerken met FIXbrigade Nederland, Patijnenburg, Vitis Welzijn en een mooie bijdrage van Rabobank hebben ontvangen.” Aldus wethouder Pieter Varekamp.

Voor wie

De FIXBrigade is er voor bewoners uit Monster die in een koopwoning wonen die ouder is dan 1982 en last hebben van tocht. Vanaf 2024 volgen ook de andere kernen.

Zo werkt het

  • maak een afspraak via Vitis Welzijn
  • Vitis Welzijn maakt daarna telefonisch een afspraak om jouw woning te bezoeken
  • een FIX’er bezoekt de woning en bekijkt welke maatregelen er genomen kunnen worden. Ook kun je andere zaken bespreken, bijvoorbeeld vragen over jouw energierekening of andere zorgen
  • er wordt een vervolgafspraak gemaakt om deze maatregelen gratis uit te voeren
  • door de maatregelen bespaar je energie
  • zijn er na de kleine maatregelen nog meer wensen om de woning te verduurzamen maak dan een afspraak met een vrijwillige energiecoach van gemeente Westland voor een gratis scan van je woning

Over de FIXBrigade

Aan de FIXbrigade is een leerwerktraject verbonden, waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid tot FIXer. Hierdoor ontstaat aandacht voor het onderwerp en worden inwoners geactiveerd om energiebesparende maatregelen te treffen, ook als ze die zelf niet kunnen aanbrengen. De FIXbrigade voert geen inkomenscheck bij bewoners uit; wel worden de te bezoeken wijken/straten/adressen met de gemeente afgestemd.

Foto: Wethouder Varekamp (links voor) overhandigde de sleutels van de FIXbrigade bus en bakfiets aan Tim van der Zwan (rechts voor), werkmeester de FIXbrigade. Tim nodigde de wethouder op zijn beurt uit om een dagje mee te komen helpen en bood hem een FIXbrigade t-shirt aan. De wethouder gaat graag in op de uitnodiging. Ruud van Diemen (Patijnenburg) Liesbeth Koornneef (Vitis Welzijn), Bas Ruis (FIXBrigade Nederland) - Thierry Schut