Van energielabel G naar zelf energie opwekken!

Sander & Kevin verduurzaamden hun huis van energielabel G tot zelfvoorzienend in energie: “Op het woonhuis en de winkel liggen nu 87 zonnepanelen”

Sander Nieuwenhuizen is eigenaar van het Feesthuis in Wateringen. Sinds vorig jaar woont hij met zijn partner Kevin boven de winkel. Het appartement onderging een grondige verbouwing en het koppel investeerde fors in de verduurzaming. “Voor de winkel en het woonhuis liggen er samen 87 zonnepanelen op het dak. Door de verbouwing werd het dak en de pui beter geïsoleerd en is het huis van het gas af.” Sander vertelt hoe ze dit hebben aangepakt.

Energielabel G

“Het huis had energielabel G toen we het kochten,’’ begint hij. “Het hele huis dateert uit 1968, en eigenlijk was er sinds die tijd weinig aan gedaan. Toen we het pand kochten moesten we ook keuzes maken. Qua budget kon niet alles tegelijk. We hebben aan de achterzijde over de hele breedte de pui van elf meter vervangen. Aan die kant zat helemaal nog enkel glas en bij een beetje storm bewogen de kozijnen. Er zit nu HR++ glas in. De voorpui doen we in een later stadium nog.”

Dakisolatie

Wel koos het stel voor een investering in het dak. “Sowieso omdat we zonnepanelen wilden plaatsen en we daarmee zelfvoorzienend in energie kunnen zijn,’’ vervolgt Sander. “Bij het aansluiten van zoveel zonnepanelen is wel aan te raden het dak eronder eerst goed aan te pakken. Het dak heeft nu circa 14 centimeter isolatie en een betere dakbedekking. Dat was een idee van de aannemer en enorme winst voor isolatie.” Over de aannemer die ze inschakelden zijn ze erg te spreken. “We kozen uit drie partijen voor 3bouw. Ze hebben erg meegedacht over het verduurzamen. Dat was handig omdat we zelf die kennis niet hebben.”

“De aannemer heeft erg meegedacht over verduurzamen”

Verbruik

Sander en Kevin wekken met de zonnepanelen nu precies op wat ze zelf verbruiken. “En we verbruiken relatief veel omdat we meerdere aquariums en terraria hebben. Qua verwarming draaien we nu volledig op airco’s, ook dat kost meer energie, maar we gebruiken geen gas. Bovendien is de winkel is nu helemaal over op zonne-energie. Daarvan liggen de panelen op een apart dak. Er is zelfs nog ruimte om dat uit te breiden. We hebben het huis nog niet laten herlabelen voor energieniveau. We zitten sowieso nog niet op het label A, want we moeten de voor- en zijgevel nog beter laten isoleren. Maar op G zitten we sowieso niet meer!”

Hypotheek en bouwdepot

De tips voor andere Westlanders volgens Sander? “Laat je goed adviseren wat je in je hypotheek kunt meefinancieren. In Westland staan best veel mooie oude panden. Daar moet zeker wat aan verduurzaamd worden door te verbouwen. Maar je kunt er wat moois van maken. In de ruimte van je hypotheek en bouwdepot is veel mogelijk. Zoek verder een fijne aannemer die ook kennis van verduurzamen heeft.”