Te midden van kassen inspireert duurzaam huis al twaalf jaar

In 's-Gravenzande hebben Olaf en Andrea van der Kleij twaalf jaar geleden een duurzaam paradijsje neergezet, een huis met een A++++-label dat helemaal naar hun smaak is neergezet. Midden in het glastuinbouwgebied kon het echtpaar uit Maassluis het ouderlijk huis van Andrea overnemen. “Het betrof een deels uit hout opgetrokken woning die allerminst energiezuinig was,” zegt Olaf van der Kleij, “het huis werd dus gesloopt en we besloten nieuw te bouwen. We liepen aan tegen de gasaansluiting, die zou aan de erfgrens verlegd moeten worden. Een kostbare klus en niet erg toekomstbestendig…”

Veel zelf gedaan

In 2012 ebde de huizencrisis nog na en de aannemer die het bouwwerk realiseerde, was binnen zeven maanden klaar, een recordtempo gezien de eigenheid van het pand. “In het voortraject heb ik veel zelf kunnen doen. Als ICT-expert voor een energiebedrijf is energie een onderwerp dat me boeit. De bal kwam voornamelijk aan het rollen toen we probeerden te bouwen op zogenaamde energiepalen, heipalen die aardwarmte uit de grond halen. Dit bleek helaas niet mogelijk, maar de duurzame geest in ons was wakker.” zegt de heer des huizes.

Pionieren

Uiteindelijk werd in samenwerking met Ynergy wel een aardwarmteprojectje gerealiseerd voor de warmtepomp die middels vloerverwarming het huis opwarmt in de winter en afkoelt in de zomer. Het betreft een water-water-warmtepomp die in de kelder is gevestigd. Ruim 10 jaar geleden was het een vooruitstrevend project, concludeert Olaf van der Kleij: “Na de realisatie hier heeft de eigenaar van het bouwbedrijf bij zijn eigen huis eenzelfde warmtepomp geïnstalleerd. We hebben gepionierd. Ook de warmte terugwinnende douchegoot was destijds een nieuwigheid. Het koude water uit de mengkraan wordt voorverwarmd met het water dat de goot inloopt, het resultaat is dat er minder warm water nodig is.”

Volledig zelfvoorzienend

De 59 zonnepanelen zorgen ervoor dat het huis volledig zelfvoorzienend is en zelfs de elektrische auto kan met de opgewekte kWh worden opgeladen. Bij elkaar wordt er 14.000 kWh aan stroom opgewekt en de energiekosten zijn hiermee ‘nul’. Dat het huis een blikvanger is met de dubbel gebakken stenen aan de buitenkant, spreekt voor zich.

Anderen inspireren

Het is ook nog eens verfraaid met veel groen, een liefhebberij van Andrea Van der Kleij-Lange, die actief is bij Kringloopwinkel De Doorsluizer in Maassluis; “In de geest van de bekende tuinarchitect Piet Oudolf hebben we een vrij wilde tuin. Geen aangeharkt perkje, maar veel biodiversiteit, grind waar het water doorheen kan, wateropvang voor het water dat op de schuur valt en veel bloemen en planten. Op het 45 vierkante meter grote dak hebben we sedum liggen, dat houdt koel in de zomer en warm in de winter. Zo hebben we een stabieler binnenklimaat, het ziet er prachtig uit én we kweken zelfs onze eigen kruiden op het dak. Onze kinderen zijn het huis uit, maar hier kunnen we oud worden. We inspireren anderen graag, met regelmaat komen mensen kijken naar onze duurzame oplossingen!”