Stichting Beukenrode verduurzaamde de locatie in Naaldwijk

“Door zonnepanelen verdienen we de energieprijsstijging terug”

Stichting Beukenrode biedt ondersteuning aan mensen die thuis willen sterven. In de hospices van Beukenrode brengen stervenden gasten hun laatste levensfase door. Omringd met zorg en familie of vrienden. Er is per locatie plek voor vier gasten en de stichting draait grotendeels op vrijwilligers. De Naaldwijkse vestiging aan de Dijkweg had aan het begin van de energiecrisis een forse uitdaging. Manager Marijke Helderman vertelt: “Ons energiecontract liep af. We zouden van een maandbedrag van €750,- naar €3000,- gaan!”

“Ook wij kunnen ons geld maar één keer uitgeven en we doen uiteraard dat het liefste zo veel mogelijk aan de gasten die onze zorg nodig hebben,’’ begint Marijke te vertellen. “We zijn afhankelijk van subsidies en veel giften. Via de Rabobank hebben we een energiescan laten doen. Dat was gratis en heel verhelderend. Als leek heb je er toch weinig kijk op! Zo kwamen er een reeks van energiemaatregelen uit, zoals het beter isoleren van leidingen. Met de eigenaar van ons pand hebben we dat aangepakt. Daarnaast kwam er overduidelijk een advies uit voor zonnepanelen, dus daar zijn we mee aan de slag gegaan.”

Buffer

De hospice is 24 uur per dag in bedrijf. “Dat betekent dat we de hele dag veel energie gebruiken. Ook ’s nachts is ons verbruik hoog. Het licht is aan en de kachel vaak ook om het onze gasten zo comfortabel mogelijk te maken. We hebben 27 zonnepanelen op het dak kunnen plaatsen en nog eens 8 op onze schuur. Daarbij hebben we een accu zodat we onze eigen energie opslaan en een buffer hebben. Pas als die buffer op is, kopen we energie bij. We hebben een nieuw contract kunnen afsluiten met de energiemaatschappij. De prijzen zijn veel hoger als voorheen, maar we besparen nu de energieprijsstijging. Als we de zonnepanelen niet hadden gehad, hadden we nu alsnog het dubbele bedrag aan energie betaald!”

Sponsors

De zonnepanelen zijn met giften en sponsoring gerealiseerd. “Een deel van de opbrengst kwam uit een kerkenveiling. Ook Rabobank en Fonds1818 gaven hun steun en Plantanious, een Westlands familiebedrijf deed een bijdrage van één paneel. SolarNG uit Poeldijk heeft ons de panelen geleverd voor de kostprijs.” Voor de toekomst voorziet Marijke wel meer investeringen die nodig gaan zijn. “Uiteindelijk zullen we wel van het gas af moeten en moeten overstappen op een warmtepomp. Voor de verwarming zitten wij nog wel aan het gas. We hebben nog geen concreet plan klaarliggen voor verdere verduurzaming.”

“Door informatie en tips aan onze vrijwilligers konden we al in een maand tijd 10% besparen”

Als tip wil Marijke ook meegeven om de vrijwilligers bewust te maken van de energierekening. “Door informatie en tips aan onze vrijwilligers konden we al in een maand tijd 10% besparen. We gaven aan hun een rijtje met bespaarmaatregelen en uitleg hoe we het voortaan energiezuinig gingen doen. Gewoon door het licht uit te doen en de deuren en ramen achter je te sluiten.” Verder tipt ze: “Kijk goed na of je een accu bij de zonnepanelen kunt nemen. Nu levert energieteruglevering aan het elektriciteitsnet nog iets op, maar dat gaat straks veranderen. Met je accu bouw je een eigen buffer op!”