Steven wipte 11 vierkante meter aan tegels

Het NK Tegelwippen is in volle gang. In heel Nederland doen mensen mee om tegels uit hun tuin te vervangen voor meer groen. Waarom dit goed is vertelt Steven Krul uit Naaldwijk. Hij verving zo’n 11 m2 aan tegels voor planten en gras in zijn voor- en achtertuin en deed vorig jaar mee.

“Toen we dit huis kochten lag het voor en achter helemaal vol met tegels,’’ begint hij. “Het was er superwarm. Mijn vriendin en ik vonden het allebei erg leuk om meer groen in de tuin te hebben. Nu we weer wat warme dagen hebben gehad, merk je het verschil. Het is echt een stuk koeler op het gras!”

Struiken

Steven verving in de voortuin 2 m2 aan tegels en 9m2 in de achtertuin. “Alleen het pad naar de schuur en terras hielden we qua betegeling in stand. Een groot deel van de tuin is nu gras en verder zijn er veel planten gekomen. We kregen in ruil voor de tegels mooie struiken. Die hebben we aangevuld met een vlinderplant, flamingoboom en Toscaanse jasmijn. Het vormt een mooi geheel nu. Ook hebben we een sedumdak gemaakt op de schuur. Dit zijn kleine vetplantjes. Deze nemen regenwater op en zorgen dat het dak niet heet wordt.”

“Een groot deel van de tuin is nu gras”

Naast de verkoeling in de tuin ziet Steven nog meer voordelen. “We hebben nu weer bijen, insecten en vlinders in de tuin. Ook regenwater stroomt na een fikse bui beter weg, niet alleen van het schuurdak, maar in de hele tuin. Wij zijn als bewoners wel echt met duurzaamheid bezig. Zo hebben we ook zonnepanelen aangeschaft. Stukje voor beetje bereiden we ons voor op de toekomst. Nu de schutting nog, die kan ook nog wel een opknapbeurt gebruiken!”