Sjef Vissers heeft één van de duurzamere huizen van Westland

Steeds meer Westlanders zijn bezig om hun woonhuis te verduurzamen. De gemeente stelde onlangs 1000 energieboxen beschikbaar. Deze waren snel allemaal vergeven. Onder andere Sjef Vissers uit Monster vroeg zo’n box aan. Hij is al 20 jaar bezig om zijn huis toch nog energiezuiniger te maken.

“Met de duurzame oplossingen in mijn huis probeer ik mijn steentje bij te dragen op deze planeet,’’ vertelt hij. “Ik heb nu zo’n 15 jaar zonnepanelen op het dak liggen. Hiermee ben ik voor onze elektra zelfvoorzienend.” Vissers voerde meer aanpassingen door. Drie jaar geleden heeft hij een zonneboiler geïnstalleerd, liet nieuw glas in de schuifpui plaatsen en afgelopen voorjaar een hybride warmtepomp. “De zonneboiler bestaat uit een 1,5 meter hoge tank van 300 liter en heatpipes op het dak. Deze helpt bij de verwarming van tapwater. Hiervoor hoeven we minder gas aan te spreken. Het glas in huis is HR++ en de warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Hiermee zorgen we voor een constante temperatuur in het huis.”

Het meeste installatiewerk deed de gepensioneerde schoolbeheerder zelf. “Ik realiseer me dat dat een luxe is. Hiermee hebben de investeringen, naast heel veel tijd, mij €25.000,- gekost. Dit is inclusief subsidies. Ik heb mijn energierekening van €250,- per maand verlaagd tot slechts €60,-. Uiteraard is dit over een tijd van 20 jaar. Met YouTubefilmpjes en informatie van experts heb ik de kennis tot me genomen. En ja, ik ben zelf gewoon handig.”

“Ik heb mijn energierekening € 250,- per maand verlaagd naar slechts € 60,-.”

Isolatie

“Belangrijk,’’ benadrukt Vissers, ‘’is om vooral de isolatie van je huis onder de loep te nemen. Hiermee kan men veel verlies van warmte voorkomen en het snelste een energiebesparing maken. Zeker nu de energieprijzen omhooggaan. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie van de kruipruimte onder het huis door tonzon folie en PE-platen te plaatsen. Ook kan men het platte dak isoleren. Ik deed dat zelf heel duurzaam met schapenwol.” Vanuit de energiebox gebruikt Vissers nu het radiatorfolie en -ventilatoren. “Dit zorgt voor een betere verspreiding van de warmte. In het huis hebben we minder temperatuurverschillen. Door de deuren van de verschillende ruimtes beter dicht te houden kunnen zelfs wij ook nog meer besparen.”