Siem leert Westlanders kapotte spullen repareren

'Westland leert klusjes' speelt in op de onervaren klusser

Een lamp ophangen, een fietsband plakken of een stekker monteren. De kunst van zelf simpele karweitjes klaren, is aan het verdwijnen. Klusvaardigheden worden steeds minder van huis uit meegegeven en dat maakt mensen onzeker. ‘Westland leert klusjes’ speelt in op de onervaren klusser.

Samen (leren) repareren

“Steeds vaker schakelen voornamelijk jongeren hulp in, omdat het klussen niet zelf lukt”, vertelt Siem van Pelt. Hij is vrijwillige coördinator van het Repair Café Naaldwijk, een ontmoetingsplek waar het draait om (samen) repareren. “Ze hebben geen hekel aan het klussen, maar ze zijn het minder gewend, wat maakt dat ze een beetje terughoudend zijn.”

Met ‘Westland leert klusjes’ spijkert Siem in wijkcentrum Hooge Hasta kluskennis bij. “Het idee is voortgekomen uit het Repair Café”, vertelt hij. “Bezoekers aan deze bijeenkomsten, georganiseerd onder de vlag van Vitis Welzijn, nemen van thuis kapotte spullen mee en kunnen deze samen met vrijwillige deskundigen repareren. In de praktijk komt dat vooral neer op laten repareren. Het leeraspect is meestal ondergeschikt aan het sociale aspect. Mensen zijn gezellig aan het kletsen, waardoor ze toch wat afgeleid zijn.”

Niet ingewikkeld

Deelnemers krijgen uitleg in een rustige setting. Siem laat zien welk gereedschap handig is om altijd in huis te hebben en hij legt uit waar je allemaal op moet letten om ‘klusonhandigheden’ te voorkomen. “Samen pakken we ook kleine klusjes op. Ik laat zien dat klussen niet ingewikkeld hoeft te zijn. Zélfs niet voor iemand met twee linkerhanden.”

Westland leert klusjes

Op de agenda vind je alle momenten waarop Westland leert klusjes plaatsvindt.