Scholieren kunnen met een eigen waterfles 1,5 miljoen verpakkingen besparen

“Om over dertig jaar een verandering te maken moeten we zeker nu al beginnen!”

Rob van Holstein van Stichting Cleanup Team afdeling Westland heeft een groot plan. Hij wil op alle Westlandse basisscholen watertappunten realiseren en ieder kind een herbruikbare – geen plastic - waterfles geven. Iedere week jutten zo’n 70 Westlanders kilo’s aan zwerfafval bij elkaar. "Om zwerfafval te verminderen moeten we in andere oplossingen denken," zegt Rob van Holstein van Stichting Cleanup Team afdeling Westland. Daarom heeft hij het plan om alle Westlandse basisscholen aan een drinkwatertappunt te helpen. 

“Het invoeren van statiegeld op kleinere flesjes en blikjes heeft in het begin geholpen om straatvuil te verminderen,’’ vertelt de initiatiefnemer. “Maar nu vinden we steeds weer meer op straat. Ook is er in de industrie veel veranderd. Merken zijn om statiegeld te vermijden overgestapt van PET-statiegeldflesje naar een blikje of drinkpakje. Dat lost het probleem dus niet op. Zij behouden omzet, maar houden we het probleem van (zwerf)afval.”  Van Holstein ziet in jongeren van 12 tot 24 jaar de grootste vervuilers. “Ze zijn laconiek en het is stoerdoenerij. Om dat te veranderen moeten we bij een generatie jonger op de basisschool beginnen.”

“Een herbruikbare waterfles vermijdt 156 wegwerpflesjes!”

Een opvallend watertappunt in school zet kinderen sneller aan om gewoon water te drinken. In combinatie met gastlessen krijgen we zo bewustere en gezondere kids en dit nemen ze de rest van hun leven mee.”

Van Holstein raadt daarom aan dat ouders stoppen met het kopen van kleine verpakkingen. “Giet het uit een grote fles in kleinere drinkfles, en tap water gewoon uit de kraan. Geef als bedrijf, organisatie of gemeente je medewerkers een eigen thermosfles. Er zijn wereldwijd genoeg voorbeelden van projecten waarbij er goede stappen zijn gemaakt met minder afval. Bijvoorbeeld in Turijn en op Bonaire. We moeten echt stoppen met praten en gewoon gaan doen. Dat begint gewoon met een herbruikbare fles.”

Wil je meer weten over de acties van het Clean-Up Team?

Kijk dan op de website van het Clean-Up Team.