Piet heeft nul op de meter. Hoe doet hij dat?
Piet Kuyvenhoven is een elektricien en ondernemer met een groen hart. Dat zijn huis volledig energieneutraal zou worden, was voor Piet een logische keuze. “Ik ben altijd veel bezig geweest met energiebesparing. Deels vanwege mijn werk als elektricien, maar ook omdat ik de wereld goed wil overdragen aan mijn kinderen”, aldus Piet. Welke duurzame keuzes heeft hij gemaakt voor zijn ‘nul op de meter woning’? Waarom en hoe heeft hij deze keuzes gerealiseerd?
Een nul op de meter woning houdt in dat de woning net zo veel woning gebonden energie verbruikt als er lokaal wordt opgewekt. Dit betekent dus ook dat er geen energiekosten meer betaald hoeven te worden. “Het huis levert zo veel op als wij gebruiken”. Om een nul op de meter woning te realiseren zijn verschillende maatregelen nodig. Er is immers geen aardgasaansluiting om de woning te verwarmen.
Pionier in duurzame keuzes
Zo heeft Piet in het ontwerp en de bouw van zijn huis aan verschillende energiebesparende ontwikkelingen gedacht. “Een gasloos huis is in deze tijd niet heel bijzonder meer, maar ik ben wel een pionier op het gebied van duurzame keuzes. Ik denk dat je als individu écht het verschil kunt maken”. In het huis is een warmtepomp geïnstalleerd van het merk Nibe uit Zweden. “Warmtepompen zijn in dat koude land al ver ontwikkeld. De Volvo’s onder de warmtepompen, als je het mij vraagt”. Een deel van het dak is bedekt met zonnepanelen. Op het andere deel zorgt sedum voor extra isolatie. Een aantal zonnepanelen zijn verbonden met de warmteboiler en zorgen voor warm water, waar Piet wel raad mee weet. Zo is er een manier om koud water op te warmen met warm douchewater dat door een koperen pijp naast het koude water loopt. Het stromende warme water verwarmt zo het koude water. Daarmee bespaart hij energie en hergebruikt hij zijn energie op een slimme manier.
Geïnteresseerd in duurzaamheid
Piet heeft de informatie over verduurzaming vooral verzameld in zijn eigen netwerk. “Zodra je in een bouwteam werkzaam bent, komt het onderwerp duurzaamheid vaker voorbij. Zeker omdat het mijn interesse heeft. Je moet ook je eigen creativiteit het werk laten doen.” Het constant bespreken van zijn plannen en mensen stimuleren om verder te gaan ziet Piet als enige drempel in de bouw van zijn huis. “Niet iedereen is op de hoogte van de duurzaamste oplossingen. Je moet dus goed opletten en alles blijven bespreken.” Als Piet terugkijkt is hij trots op het resultaat. Hij heeft veel plezier van zijn nul op de meter woning. "Mijn kinderen denken zelfs dat dit normaal is, maar dat is natuurlijk niet zo. Er is nog een hoop te verbeteren in de wereld."
Piets leerlessen en toekomstplannen
Het grootste voordeel van zijn duurzame woning, vindt Piet het comfortabele klimaat. In de winter is het huis aangenaam warm en in de zomer lekker koel. “Mensen zijn echt verbaasd hoe comfortabel de temperatuur in het huis is.” Een klein nadeel alleen is dat de vloer fris aanvoelt in de zomer, maar dat lost Piet eenvoudig op door slippers aan te trekken.
“Achteraf had ik het sedumdak in het begin beter moeten onderhouden. Door de droge zomer is het groen erg ingedroogd geweest. Met alleen de tuinslang kom je niet overal bij, waardoor het sedum een aardige klap heeft gehad. Ondertussen ziet het er weer goed uit, maar dat heeft zeker een jaar geduurd. In een droge zomer bewater ik het sedum met slootwater, dat via de afvoer weer terug in de sloot terechtkomt.” Piet gaat ook met regelmaat het dak op met zijn kinderen om het dak te wieden, “net als je ‘auto laden’ is dit een nieuw werkwoord.”
Andere mensen die duurzamer willen wonen adviseert hij vooral om zelf bovenop het ontwerp, de bouw en/of installatie te zitten. “Het kan altijd nóg beter en duurzamer. Daag de partijen die je helpen uit om nog een stapje verder te gaan in de bouw en duurzaamheid. Kijk daarbij ook goed naar de offertes die je aanvraagt. Het goedkoopste bedrijf is niet altijd het duurzaamste en let hier vaak ook niet op. Voor duurzaamheid betaal je iets meer, maar daar heb je ook langer plezier van. Probeer zo veel mogelijk naar de kwaliteit van een bedrijf of product te kijken en minder naar de prijs.”
Welke plannen heeft Piet nog meer om duurzamer te leven? “In de toekomst komt er een volledig elektrische auto, nu de accu’s verder ontwikkeld zijn. Daarnaast worden over een paar jaar de accu’s voor energieopslag ook erg interessant en zou ik op termijn graag in willen investeren.”