Myrna brengt buren in bewegen voor groene straat

Het briefje van Steenbreek Westland in haar brievenbus inspireerde haar om de boomspiegels in de straat aan de pakken. “Iets wat we al eerder met de buren hadden besproken, maar er gewoon nog niet van gekomen was.” Myrna motiveerde haar buren, die wel te porren waren voor een duurzame én gezellige activiteit!

Op 18 september 2021 staken zo’n 25 bewoners van de Schoolstraat in De Lier hun handen uit de mouwen. Samen pakten ze de tot dan toe kale boomspiegels in de straat aan. Steenbreek Westland leverde de beplanting. En dat niet alleen. De stichting bracht ook koffie en wat lekkers mee, als waardering voor de inzet van de vrijwilligers. Het welkome nazomerzonnetje maakte de sfeer compleet.

Reactie op actie ‘tegels eruit, planten erin’

Myrna (bewoner Schoolstraat) nam het initiatief om de straat te vergroenen. “Onze straat is recent opgeknapt. In het verleden hebben we hier wateroverlast gehad. Het riool is vernieuwd en de straat watert nu beter af.” De bomen die er al stonden, zijn behouden gebleven, tot vreugde van de bewoners van de Schoolstraat in De Lier. “Alleen waren de boomspiegels wel erg kaal.” Een boomspiegel is het stuk grond rondom de stam van een boom dat van boven toegankelijk is voor lucht en water. Dankzij een boomspiegel kunnen bomen meer voeding, lucht en water opnemen.

Toen ze het briefje van Steenbreek Westland in haar brievenbus vond met de actie ‘tegels eruit, planten erin’ besloot Myrna contact te zoeken met de organisatie. Steenbreek Westland is onderdeel van de landelijke Operatie Steenbreek, met als doel om tuinen groenen te maken. “Wendy (coördinator Steenbreek Westland) reageerde meteen enthousiast en wilde graag meewerken.” Myrna ging de deuren langs in de straat om bewoners te werven voor de activiteit. “We gaan heel gemoedelijke met elkaar om. Echt een dorpsstraatje.” Het was dan ook niet verwonderlijk dat iedereen deelnam aan de activiteit.

Geslaagde dag met mooi resultaat

Zaterdagochtend 18 september om 11.00 uur verzamelden de bewoners op straat. “Wendy legde uit wat de bedoeling was, de hovenier verspreidde alle planten per boom, die wij vervolgens hebben gepoot.” De bewoners gingen in kleine groepjes met elkaar aan de slag. “Een leuke manier om ook buren te leren kennen die je minder vaak ziet of spreekt.” Iedereen hielp elkaar, vertelt ze. “De één had nog wel een gieter, de ander een tuinslang.” Zo klaarden de bewoners gezamenlijk de klus. De Schoolstraat in De Lier lag er binnen no time kleurrijk en netjes bij. Myrna kijkt terug op een geslaagde dag. “Behalve dat de straat ervan is opgeknapt, was het ook heel gezellig. Ook dankzij Steenbreek Westland, die goed meedacht door koffie en wat lekkers mee te nemen. Later op de middag hebben we ook nog een biertje met elkaar gedronken, die kwamen uit onze eigen koelkasten”, vertelt Myrna lachend.

Duwtje in de rug

Ze is blij dat ze heeft gereageerd op de oproep van Steenbreek Westland. “Dit was precies wat we nodig hadden. We hadden het wel vaker over de boomspiegels gehad met een aantal buren, maar het was er eigenlijk nog niet van gekomen om er écht iets aan te doen.” Het briefje in de brievenbus was het juiste duwtje in haar rug.