Lierse orchideeënkwekerij creëert groen in én buiten de kas

Het vervangen van een beschoeiing langs de sloot, was voor ondernemer Lennart Stolze het begin van een groene verduurzaming rondom het bedrijf. De 2,6 hectare tellende kwekerij Sanfiero aan de Coldenhovelaan in De Lier heeft dit voorjaar niet alleen ín de kas bloeiende natuur.
Werk met werk
“We hebben hier met regelmaat last van wateroverlast gehad én het hout langs de waterkant was in slechte staat. We moesten noodgedwongen dus de boel op de schop gooien. Aan de slootkant van het bedrijf is een extra dijk geplaatst en ook aan de achterkant is de grond wat opgehoogd. Verder hebben we een flink aantal drainslangen in de grond aangebracht om het water af te kunnen voeren bij hevige regenval. Nu de boel open lag, hebben we gelijk besloten een extra slag te maken”, zegt de 41-jarige cymbidiumkweker.
Groen langs de kas
Na de aanpak van de waterkant en de verhoging van de grond, bedacht Stolze dat het nu wellicht een goed moment was om ook aan de buitenkant van de kas iets moois te maken: “Mensen fietsen hier langs het Sint Aechtenland en het is toch prettig om hen iets moois te bieden. Ik had gehoord van de biodiversiteitstroken waarvoor Glastuinbouw Nederland zich inspant, in samenwerking met de Wageningse Universiteit. Bij 20 bedrijven werden stroken grond ingezaaid met nuttige gewassen voor insecten en het ziet er ook nog eens mooi uit. Helaas waren er al genoeg deelnemers toen ik ons bedrijf aanmeldde.”
Natuurlijke plaagbestrijding
Toch ging de derde generatie Stolze niet bij de pakken neerzitten, hij besloot zelf contact op te nemen met het bedrijf dat elders adviseerde over de aanleg van de biodiversiteitsstroken. “We hebben op advies van Cruydt Hoeck uit Friesland besloten om zaden met de mooie namen ‘nectar onder het maaimes’, ‘bijenmengsel’ en ‘bloemrijk grasland’ te zaaien. Het gaat om arme grond, wat betekent dat de bloeiende planten meer kans hebben. Dit voorjaar zullen we het resultaat kunnen zien. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het helpt ons ook nog aan natuurlijke plaagbestrijding. De gewassen zullen zweefvliegen aantrekken, die in onze kas erg welkom zijn. Zij eten de luizen die schadelijk zijn voor de cymbidium.”
Alle beetjes helpen
Voor Stolze is de afweging niet alleen een economische, het is voor hem ook een principiële zaak: “Als alle tuinders een beetje biobloemen zaaien, gaan we de goede kant op. Ook andere Westlanders kunnen best iets doen; al haal je maar twee vierkante meter tegels eruit en laat dit vervangen door bloeiende bloemen en planten. Beestjes weten dat echt te vinden. Wij kweken biologisch waar het kan.”
Meer informatie over biodiversiteit rondom kassen(Verwijst naar een externe website).