Je moet gewoon drie keer nadenken voordat je iets weggooit!

Sinds 2014 is Arie Kruijswijk (69) coördinator voor de drie Westlandse Repair Cafés. Met zo’n 20 vrijwilligers staan ze klaar om huishoudelijke apparaten, fietsen, meubels en hulpmiddelen als rollators te repareren. In Naaldwijk start binnenkort een nieuw café. Arie vertelt waarom het belangrijk is dat er Repair Cafés in de gemeente zijn.

“We moeten de afvalberg verkleinen. Het is echt schandalig wat we allemaal weggooien zonder erbij na te denken. Spullen kunnen vaak nog gemaakt worden. Alleen niet iedereen heeft daar de kennis voor. In een Repair Café ga je samen met een vrijwilliger aan de slag om het te repareren. Het is een internationaal concept. Er zijn Repair Cafés van Amerika tot Japan.” 

Koffiezetapparaten, radio’s of een strijkijzer. “We weten bij het Repair Café nooit wat erop een middag op ons afkomt. Senseo-koffieapparaten hebben we wel al 100 keer gehad. Dat zijn vaak dezelfde bekende problemen en die kunnen we vaak repareren. Soms komt er iemand met een lamp, dan weer met een naaimachine. Het apparaat moet je wel zelf kunnen dragen. Je mag dus niet een koelkast of wasmachine brengen.”  

Kruijswijk kwam zelf via zijn vrouw, die voor Vitis Welzijn werkte, in aanraking met het Repair Café. “Ja, ik ben zelf handig. We hebben als vrijwilligers ieder onze eigen expertise. Zo is onze Peter de man voor alle radio’s, bandrecorders en platenspelers. Ik pak alles aan wat er voorbijkomt. In meer dan de helft van de gevallen lukt het om de reparatie uit te voeren. En lukt het niet, dan hebben we het in ieder geval geprobeerd!”  

“In meer dan de helft van de gevallen lukt het om de reparatie uit te voeren”

Helaas ziet Kruijswijk ook dat meer en meer producten niet repareerbaar zijn. “Bijvoorbeeld een Nespresso-koffiemachine. Die heeft onmogelijke schroeven waar je speciaal gereedschap voor nodig hebt. Dat geldt ook voor veel printers. Als daarvan onderdelen afbreken zijn ze ook echt stuk. En voor deze apparaten geldt ook dat een nieuwe heel goedkoop is. Gelukkig is het Europees parlement bezig om nieuw beleid in Europa te ontwikkelen. Zo kunnen we hopelijk apparaten beter een tweede kans geven. Beter voor het milieu en voor je portemonnee. Een nieuw apparaat moet immers gefabriceerd worden en het oude apparaat moet gerecycled worden. Dubbele CO2-uitstoot dus! Maar tot dat zo ver is… “dat zal nog wel wat jaren duren…” zucht hij. 

Ontmoeting

Het Repair Café is ook een plek voor ontmoeting en wordt georganiseerd met Vitis Welzijn. “Soms komen er mensen vooral voor het praatje en niet om echt iets te laten repareren. Zeker bij de wachtruimte ontstaan er leuke gesprekken en zijn mensen vaak lekker met elkaar aan het babbelen. Dan is het soms jammer dat de reparateur hen komt ophalen.” 

Het leukste aan het vrijwilligerswerk vindt Kruijswijk dat mensen dankbaar zijn. “We vragen een vrijwillige bijdrage voor de reparatie. We zijn soms verrast wat er in de fooienpot zit! Ik ben dan ook echt trots dat we dit met een leuke groep vrijwilligers runnen. Er is ruimte voor humor en je draagt je steentje bij aan minder afval.” 

Ondanks zijn enthousiasme kijkt Kruijswijk uit naar een opvolger. “Ik doe ook veel ander vrijwilligerswerk voor SeniorWeb en dat vraagt meer aandacht en tijd. Ik zoek iemand die de Repair Cafés van Monster en Poeldijk kan voorbereiden. Die vinden twee keer per maand plaats.”  

Kijk in de agenda voor alle data van de Repair Cafés in Poeldijk en Monster.