Ik wil zelf het goede voorbeeld geven en bijdragen aan een schoner Westland

Bianca Tiegelaar van BieKlien organiseert allerlei jut- en schoonmaakacties in Westland. Hierdoor is zij bij velen al bekend als de ‘schoonmoeder’ van de gemeente. Ze vertelt waarom ze dit belangrijk vindt, wat ze zoal vindt op straat en hoe iedereen mee kan doen. 

“Ik ben zo’n acht à negen jaar begonnen met opschonen en als straatjutter gestart. Op de school van mijn kinderen in Monster werd naar mijn mening nog te weinig aandacht besteed aan zwerfafval. Ik geloof erin dat door kinderen te betrekken bij opschoonacties we ook de (groot)ouders kunnen bereiken. Mijn eerste prikacties waren op straat, nu vooral op het strand,’’ legt ze uit. “Als je iemand afval ziet oprapen of dat samendoet, werkt het beter dan er alleen over te vertellen. Ik wil zelf het goede voorbeeld geven en bijdragen aan een schoner Westland.”

“Inmiddels heb ik met de vrijwilligers van Jutters Westland 50.000 sigarettenpeuken opgeraapt in de gemeente”

Tiegelaar heeft van haar passie haar werk gemaakt. “Als je verandering wilt, moet je goed uitdragen waarom je dat wilt. Vier jaar geleden kon ik met mijn gesponsorde bakfiets ineens het hele Westland bereiken. Inmiddels heb ik met de vrijwilligers van Jutters Westland 50.000 sigarettenpeuken opgeraapt in de gemeente! Hiervan hebben we een kunstwerk gemaakt ‘De longen van de aarde’. Voor mij staat het symbool voor vervuiling.” Toch zijn peuken niet het type afval dat ze het meeste vindt. “Vooral blikjes kom ik veel tegen. Ik ben dan heel blij dat er vanaf 1 januari 2023 ook statiegeld op blik komt. Voor kleine frisdrank- en waterflesjes is dat er nu en die vind ik dan ook eens stuk minder.”

Plastic

Om meer bekendheid te krijgen voor zwerfafval bedenkt Tiegelaar allerlei activiteiten. “Ik geef gastlessen op veel Westlandse scholen en organiseer knutselen met afval in de bibliotheken. Elke eerste maandag van de maand is er een jutactie op de Zandmotor. Tijdens de World Clean Up Day organiseerden we een hele grote opruiming waarbij ook de wethouder meehielp.”

Tiegelaar vindt zichzelf best activistisch. Maar het opruimen is ook supersociaal en ontspannend. Zeker op het strand zijn de opruimacties heel leuk. Je ontmoet andere mensen, hebt een onderwerp om te bespreken en reden om elkaar te ontmoeten. Bieklien heeft me zeker meer gebracht dan een schonere omgeving. Als in iedere straat iemand vaak het afval raapt, houden we het samen schoon. Ik wil Westlanders graag bewust maken van hoeveel afval en plastic we consumeren. Met kleine stapjes kun je dat bijvoorbeeld als terugbrengen. Neem bijvoorbeeld je lunch in een broodtrommel mee in plaats van broodzakjes of aluminiumfolie. Mijn doel is bereikt als de maaginhoud van strandvogels, zoals meeuwen, over een paar jaar fors minder plastic en afval bevat dan nu het geval is. Voorlopig ga ik dus nog wel even door om Westland nog een schoner te maken!”

Succesvol:

TIP!

Als u afval opraapt, registreer dit dan in de app Literati. Dit is een app die bij houdt hoeveel zwerfafval en het type op een bepaalde plek wordt gevonden. Gemeente Westland kan hier ook informatie uit ophalen.