Groener Maasdijk: van dromen tot duurzame realiteit

Dorith van Nielen is een van de initiatiefnemers van Stichting Groener Maasdijk. “We willen niet in de auto hoeven stappen om in de natuur te zijn”

Drie jaar geleden zaten Dorith en haar man Dave op de bank. Ze fantaseerden over een groener dorp. “Mijn man komt uit de Hoekse Waard. De omgeving is daar een stuk groener. We besloten: als we echt willen dat Maasdijk groener wordt, moeten we het zelf doen. We hebben mensen om ons heen verzameld, die ons idee deelden. Zo wilden we een tiny forest laten aanleggen in het dorp. Dat was ons eerste idee en is inmiddels ook uitgevoerd! Daarvoor legden we al een kruidentuin bij de Prinsenhof aan en nu organiseren we diverse plant- en opschoonacties.”

De eigen kinderen zijn voor Dorith en Dave een belangrijke drijfveer. “We willen niet in de auto hoeven stappen om in de natuur te zijn. Wij willen dat onze kinderen naar buiten gaan. Dat ze met modder spelen, vies worden, in het zand graven en ontdekken dat wormen niet vies zijn, wel glibberig. Als gezin gaan we graag naar de natuurspeeltuin in Maassluis. Ik zou het heel leuk vinden als dat er ook in Maasdijk zou komen. Er zitten helaas veel regels aan vast voor de veiligheid. Maar de nieuwste speeltuin in het dorp bij de nieuwbouwhuizen is mij te plastic en steriel. Het daagt de kinderen niet uit, prikkelt hun fantasie niet. Wij hadden vroeger zelf volop de mogelijkheid om met onze handen in het zand te zitten en bijvoorbeeld "rozenbottelsoep" te maken. Nu heb je kunstgras en ijzeren/stalen hekken als omheining. ” 

Dat het tiny forest er nu wel echt is, vind ze supergaaf. Dit is een inheems bosje ter grootte van een tennisbaan op de Oranjewerf. Vorig jaar is het geopend en nu al uitgegroeid tot een groene plek in het dorp. “In het tiny forest krijgen de kinderen van de Maasdijkse scholen buiten les,’’ vervolgt ze. “Dat hoeft niet per se een natuurles te zijn, het kan ook een rekenles zijn. We proberen de leerkrachten daarvoor nog steeds te enthousiasmeren en sturen ze regelmatig tips.”

“Als we iets organiseren hebben we in no time vrijwilligers klaarstaan.”

Stichting Groener Maasdijk bestaat uit vijf mensen. "Dat doen we naast ons eigen gezinsleven en werk. En met de hulp van veel vrijwilligers. Maasdijk is een hecht dorp. Als we iets organiseren hebben we in no time 20-30 vrijwilligers klaarstaan. Je hebt als stichting mensen nodig om je te helpen. Dat is een kracht van Maasdijk! Kijk ook maar naar het Spektakel, Koningsdag of onlangs bij de voetbal tijdens de Wedstrijd van je leven. De komende acties waar we hulp bij nodig hebben zijn de boomplantdag in december of januari en opschoonactie in maart. En iedere maand doen we het onderhoud in het tiny forest en de kruidentuin. Aanmelden kan altijd via groenermaasdijk@hotmail.com.”

De gemeente weet Groener Maasdijk inmiddels goed te vinden. “Wij hebben nog veel ideeën. We geven de medewerkers van de gemeente graag advies waar nog ruimte is voor een boom of struik. Vorig jaar hebben we aan de Nolweg twaalf bomen geplant, maar er is volgens ons ruimte voor meer! Als stichting wil deze groep 'Groene Maasdijkers' vooral Maasdijkers inspireren, informeren en hun bewuster van hun omgeving maken. Dat doen ze bijvoorbeeld via een Facebookgroep(Verwijst naar een externe website)  en Instagrampagina(Verwijst naar een externe website).

“Als stichting willen vooral Maasdijkers inspireren, informeren en hun bewuster van hun omgeving maken.”

Duurzame tips voor andere Westlanders heeft Dorith genoeg. “Natuurlijk is meedoen aan het NK Tegelwippen en een regenton in je tuin plaatsen een goede stap. Maar denk ook aan andere duurzamere oplossingen. Hergebruik bijvoorbeeld je plastic broodzak als je brood bij de bakker haalt. Er is zoveel materiaal dat we maar een keer gebruiken. Zonde wat mij betreft!”