Ellen is bewust bezig met het verkleinen van haar voetafdruk

“Ik ben steeds meer gaan minderen” 

Als een van de weinige Westlanders woont Ellen den Haan in een tiny house. “Stap voor stap ben ik minder spullen gaan kopen, zodat ik mijn voetafdruk op deze planeet kan minimaliseren.”

Voor kleding, vervoer en eten kopen maakt ze bewuste keuzen en ze vertelt graag hoe en waarom ze dat duurzaam doet. “Ik realiseer me dat een tiny house voor velen niet is weggelegd in Westland. Sowieso is er nauwelijks ruimte waar dit kan, en daarnaast ben ik ben alleenstaand waardoor ik minder ruimte nodig heb. Voor mij was het vier jaar geleden een bewuste keuze om zo te gaan wonen. Door gezondheidsredenen eet ik sinds een aantal jaar volledig plantaardig (vegan). Waardoor ik steeds meer ben gaan lezen over de schade die we toebrengen aan de planeet en gaan minderen met het kopen van spullen. Toen ik bij iemand op het erf in dit ‘tiny house’ kon wonen, paste dat perfect bij mijn levensstijl. Door deze manier van wonen ben ik nog bewuster bezig met het verkleinen van mijn voetafdruk.”

Meer plantaardig

Ellen maakt ook keuzes bij het kopen van haar eten. Ze eet volledig plantaardig en wil graag weten waar haar voedsel vandaan komt. “Ik haal zelf wekelijks mijn groenten en fruit bij Boeregoed aan de Baakwoning tussen ‘s -Gravenzande en Naaldwijk. Ik neem mijn eigen herbruikbare zakjes mee en haal precies wat ik nodig heb, zo heb ik ook niet te veel. Ik heb ook een heel klein moestuintje waarin ik zelf wat kweek.”

In Westland mag er bij de horeca ook wel meer groenten op de kaart komen. “Vegan eten in de Westlandse horeca is een behoorlijke uitdaging. We kweken hier zoveel groenten, maar die zie je totaal niet terug op de menukaarten. Dat is zo zonde! Als veganist kan ik nu niet spontaan ergens gaan lunchen. Ik moet altijd vragen om een speciaal menu. Terwijl de groenten gewoon hier vlakbij gekweekt worden. Daar kan echt nog veel in veranderen!”

Om haar footprint nog verder te verlagen heeft Ellen zelf geen auto. “Ik heb wel een ebike. Daar doe ik echt bijna alles mee. Ik leen heel soms een auto als ik hem echt nodig heb, maar liever ga ik op de fiets of met het openbaar vervoer. Hoewel je daar in het Westland wel wat hobbels voor moet nemen, haha! De aansluitingen zijn niet altijd prettig. ”

Ellen wil andere Westlanders meegeven dat we best wat bewuster mogen zijn. “We leven met ze allen op deze aarde. Het is onze taak dat we er ook voor moeten zorgen. Dit kan met kleine stapjes, kom je zwerfafval tegen op straat, ruim het op. Iedereen kan zo een steentje bijdragen. Op het platform Groene Dromers deel ik inspirerende verhalen en leuke tips voor een groenere aarde. Ik wil mijn groene voetafdruk blijven verkleinen en zo mijn best doen voor klimaat en natuur. Een tiny house met meer eigen grond, grotere moestuin en dieren blijft wel mijn droom!”

Wil je meer weten over Ellen? Lees dan haar blog op Groenedromers.nl of volg haar Instagram met tips.