Doordat de hele straat nu een groen dak heeft trekken we meer vogels

Naaldwijker Eric Lancee keek uit zijn slaapkamerraam en zag alleen maar zwarte schuurdaken. “Dat moet anders”, dacht hij. Inmiddels heeft hij met tien buren uit zijn straat een groen sedumdak aangelegd.

“Na een zoektocht online kwam ik een bedrijf tegen dat expert was in groene daken. Ik heb hen benaderd en daarna dit aan de rest van de straat voorgesteld via de buurt WhatsApp. Iedereen was gelijk enthousiast.” Op de schuurdaken van zo’n zes vierkante meter zijn groene vetplantjes geplaatst. Dit heet sedum. “Daardoor blijft je schuur in de zomer koeler en het warmer in de winter. Sneeuw blijft op de plantjes liggen, dat voorkomt ook lekkages. Zo gaat je dak hierdoor veel langer mee, wel 10 tot 15 jaar.”

“Het is een mooie stap om Westland te vergroenen”

Behalve dat het uitzicht ook mooier is, zijn de daken ook beter voor de biodiversiteit. “Door de groene daken trekken we nu meer vogels! Het is echt een driedubbele win-win-win situatie. Uiteraard is een sedumdak niet dé oplossing tegen het klimaat, maar het is wel een stap om Westland te vergroenen.”

De prijs voor het dak viel Lancee alles mee. “Voor nog geen €500,- euro is je fietsenschuur of garage al bedekt. Het kan ook in combinatie met zonnepanelen. Eerst wordt een ondergrond aangebracht met aarde en grind en daarop komen de planten. Er wordt een druppelsysteem aangelegd en eens per jaar moet je het bemesten. Verder is het onderhoudsarm! Er is momenteel zelfs nog een subsidieregeling bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Je stuurt dan samen voor meerdere adressen de factuur van de kosten op en krijgt een deel van je aankoopbedrag terug. Ik zou iedereen in de Westlandse nieuwbouwwijken oproepen dit te doen. Samen maken we Westland groener!”