De tijd is rijp voor zon op water

Gemeente Westland is trots op de innovatiekracht van de glastuinbouwsector in onze regio. Een van de ondernemers die hieraan bijdraagt is Marc van der Drift, eigenaar van Van der Drift Roses. 

Marc heeft afgelopen zomer namelijk 2500 drijvende zonnepanelen op zijn waterbassins gerealiseerd en maakt op deze manier dubbel gebruik van de ruimte die hij heeft. Marc: “De kostprijs van rozen gaat steeds meer omhoog. Dit komt onder andere door de stijgende energiekosten. Met de zonnepanelen en het gebruik van aardwarmte kan ik mijn bedrijf op een duurzame manier voor een groot deel zelf voorzien van energie. In de zomer is mijn bedrijf zelfs volledig zelfvoorzienend.”

Dubbel gebruik maken van beperkte ruimte

Marc teelt al 25 jaar rozen en doet dit met veel passie. Hij gaat voor de mooiste roos op een zo’n duurzaam mogelijke manier. “Duurzame energie is voor mij en mijn bedrijf heel belangrijk. We gebruiken veel energie bij het kweken van rozen. Rozen hebben namelijk veel licht en warmte nodig. Daar krijgen we een mooi product met veel emotie voor terug. Rozen staan namelijk voor liefde, rouw en trouw. Maar dit moeten we op een slimme manier doen. Met oog voor duurzaamheid. Daarom heb ik ook besloten om de zonnepanelen aan te schaffen. Bij gebrek aan ruimte op land heb ik ze op mijn waterbassins laten plaatsen. Zo maak ik dubbel gebruik van deze ruimte en ze liggen niet in de weg. Daarnaast heeft de temperatuur en weerkaatsing van het water ook nog eens een gunstig effect op het rendement van de panelen. Het is een grote investering, maar levert veel op. In 10 jaar heb ik mijn investering terugverdiend. Ik zou het andere ondernemers ook zeker aanraden. De tijd is rijp voor zon op water.”

Trots

Wethouder Pieter Varekamp van de gemeente Westland is trots op de ontwikkelingen binnen de glastuinbouwsector.

"Innovatieve projecten zoals bij Van Der Drift Roses laten de robuustheid en innovatiekracht van de glastuinbouwsector zien. Zonnepanelen op waterbassins zorgen niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor minder algengroei, een lagere temperatuur in het bassin en daarnaast voor duurzame elektriciteit. Bovendien dragen zonnepanelen bij aan dubbel ruimtegebruik."