De duurzame functie van Jacco
Zijn functie is doordrenkt van duurzaamheid. Als manager inkoop en energie bij prominent is Jacco Besuijen iedere dag bezig met de vraag: hoe kan het nog duurzamer? Enerzijds om kosten te drukken voor de 29 Prominenttelers, anderzijds voor een langdurig behoud van de glastuinbouwsector. Hoe doet Jacco dat?
Toen hij tien jaar terug bij Prominent ging werken, werd er in de glastuinbouw door veel telers flink geïnvesteerd in WKK-installaties. Een grote verbetering ten opzichte van de ouderwetse ketels waarmee telers hun kas verwarmden. “In een ketel heb je alleen warm water. Een WKK wekt tegelijkertijd warmte en elektriciteit op.” In vergelijking met een ketel is dat een behoorlijke rendementsverbetering. “Je gebruikt het aardgas nuttiger. Een grote duurzame stap voor de glastuinbouw destijds.” Maar tijden veranderen. “Pas de laatste jaren wordt dat maatschappelijk gezien anders uitgelegd. Nu kijken consumenten vooral naar de CO2-footprint.”
Energie besparen en bron verduurzamen
Zijn doel als energiemanager bij Prominent is onder andere om de energiekosten van de aangesloten telers te beheersen en reduceren. “Enerzijds willen we energie besparen en de energievraag omlaag brengen. Anderzijds willen we de bron verduurzamen.” In die hoedanigheid is hij namens de betrokken Prominentleden bestuurslid bij drie warmtecoöperaties: Maasdijk, Kralingerpolder en Wippolderlaan. Allemaal glastuinbouwbedrijven die zich regionaal bundelen om samen te investeren in een eigen duurzaam warmtenet. “Wat je ook gaat doen met elkaar, geothermie, biomassa of restwarmte bijvoorbeeld, het is altijd een forse investering. Je hebt elkaar dus nodig om aan de ene kant de investering te delen, maar ook om de warmte die je opwekt kwijt te kunnen.”
Als bestuurslid van drie warmtecoöperaties behartigt Jacco de belangen van de Prominenttelers in de regio van de coöperatie. Ook richting projectontwikkelaars bijvoorbeeld. “De warmte van een woonwijk is relatief klein in verhouding tot de glastuinbouw. Het koppelen van een woonwijk aan een warmtesysteem kan dus zeker interessant zijn. Zo kun je relatief eenvoudig een hele wijk in één keer verduurzamen.” Samenwerkingen die aangejaagd worden door de tuinbouw, projectontwikkelaars, gemeente Westland en een bedrijf als HVC.
De keuze: emotie versus Excel-bestanden
Prominent is goed voor 440 hectare glastuinbouw. Alle bedrijven hebben een WKK-installatie. Een derde heeft inmiddels toegang tot een duurzame energiebron, vertelt Jacco. Hij verwacht dat daar de komende jaren heel wat bedrijven bij zullen komen, al is het voor veel telers een moeilijke keuze. “Een tuinder rekent alles door. Op dit moment is de energieprijs zo laag, dat je nooit uitkomt met je investering in een duurzame energiebron. De drijfveer om nu over te stappen op duurzame energie moet dus ergens anders vandaan komen. Op gevoel bijvoorbeeld en de mogelijkheid dat er straks meer energiebelasting op gas komt. Maar bijvoorbeeld ook vanuit de gedachten van de consument, die graag producten wil kopen die fossielvrij geproduceerd zijn.”
Het vergt een lange termijn visie van glastuinbouwondernemer om te investeren in een duurzame energiebron. “En dat is misschien wat makkelijker voor een familiebedrijf dat al een tijd meedraait en waar de volgende generatie klaarstaat, dan in een bedrijf zonder opvolging dat vijf jaar vooruit plant. Dan neem je geen beslissing uit emotie, maar gebaseerd op Excel-bestanden. En dat snap ik ook.” Ondanks de huidige lage energieprijs, ziet Jacco veel telers een groene keuze maken. Ook subsidies zijn voor veel glastuinbouwondernemers een duwtje in de goede richting.
"Mijn hele baan hangt op verduurzaming"
Naast energiemanager is Jacco ook eindverantwoordelijk voor de inkoop bij Prominent. “Denk aan inkoop van energie en WKK-onderhoudscontracten, maar ook substraten en verpakkingen.” Ook die rol is doorspekt van duurzaamheid. “Mijn hele baan hangt op verduurzaming.” Hoe blijft hij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen? “We hebben met veel leveranciers een goede relatie opgebouwd. Door regelmatig contact te hebben blijven we goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.”