Christels groene geveltuintje in De Lier

De IJslandstraat in De Lier is sinds kort opgeleukt met groen in de straat. Vijf huizen op een rij hebben een zogenoemde ‘geveltuin’. Christel nam het initiatief voor dit project. “Wat mij betreft verdwijnen er nog meer tegels in het dorp en komt er meer groen.”

Een item op televisie over geveltuintjes in Rotterdam bracht haar op het idee. “Daarna bezocht ik de website van gemeente Rotterdam over de aanleg van geveltuintjes. Een leuke website, met ook een duidelijk stappenplan hoe je zo’n geveltuintje aanpakt.”

Gezamenlijk burenproject

Ze zocht contact met gemeente Westland met haar idee om ook een geveltuin te creëren. Na haar brief aan het college kwam ze in contact met een ambtenaar die haar de voorwaarden uitlegde. “Hij vertelde me wat wel en niet mocht. Aan de hand daarvan zijn we aan de slag gegaan.” En ‘we’ zijn Christel met haar man en vier buren, die ook enthousiast waren.

Burendag 2021 op 25 september leek haar een geschikte dag om de tuintjes aan te leggen. “We hebben er een gezellige middag van gemaakt met elkaar. De aarde hebben we centraal besteld en de planten hebben we zelf gekocht. We hebben gezamenlijk de tegels verwijderd, de tuintjes uitgegraven en planten gepoot.”

“Groen is goed en gezellig voor iedereen”

Haar motivatie om de gevel te vergroenen? Dat zijn verschillende redenen. “Allereerst vind ik dat er wel erg weinig groen is in onze wijk. Groen is goed en gezellig voor iedereen. Daarbij komt ook dat groen goed is voor de biodiversiteit en om water op te vangen.”

De geveltuintjes van Christel en haar vier buren zijn 1,5 stoeptegel, ofwel 45 cm, diep en 360 cm breed. “Ook de overburen genieten nu van een groener uitzicht”, vertelt ze enthousiast. Wat Christel betreft komen er meer geveltuinen in De Lier. “Sommige wijken kunnen wel wat groen gebruiken.”