2,7 miljoen kilo groente en fruit voor de voedselbank

Westland staat bekend om de vele kassen waar behalve sierteelt ook nog steeds veel groente en fruit wordt geteeld. Wat niet bij iedereen bekend is, is dat vanuit Westland ook alle voedselbanken in Nederland worden voorzien van de vitaminerijke producten. Vanuit een loods op ABC Westland in Poeldijk is de Groente en fruitbrigade actief voor de allerarmsten van Nederland.

Landelijke dekking

Hoewel actief in Westland, opereert de Groente en fruitbrigade landelijk; door heel Nederland worden zo’n 300 voedselbanken bevoorraad. Sommige van deze initiatieven verzorgen de logistiek zelf en halen de producten op, andere maken gebruik van extern transport. “We hebben ook eigen vrachtwagens rijden, soms wel vier tot vijf per dag. Er komen hier wel eens 15 vrachtwagens op een dag, het is net een distributiecentrum.” zegt Kees Persoon, coördinator in Poeldijk. “Dat ben ik wel gewend. Ik was in mijn werkzame leven kwaliteitscontroleur, bij onder andere The Greenery en op de groenteveiling in Poeldijk. Via mijn werk had ik een lijntje met dit in 2018 opgerichte goede doel.”

Distributie en keur

Behalve de locatie in Poeldijk, zijn er nog twee locaties van de Groente en fruitbrigade. “In Venlo zit een snijderij, dit is een relatief kleine locatie. In Nagele verwerkt men vooral akkerbouwproducten, dan moet je denken aan peen, kool of appels. In Poeldijk zetten we jaarlijks 2,7 miljoen kilo groente en fruit om; 30 tot 40 procent daarvan komt uit Westland. Hier komt het binnen, sorteren en keuren we en wordt alles verzendklaar gemaakt. Het zijn allemaal bederfelijke producten, maar ze moeten een dag of vier goed kunnen blijven”, zegt de 68-jarige voorman.

Win-win

De groente en het fruit worden opgehaald bij telers en handelsbedrijven in heel Nederland, jaarrond is er aanvoer. De geboren en getogen Poeldijker Persoon: “Het mooie is dat er sprake is van een win-winsituatie: de stortkosten zijn hoog voor verpakte producten. Het is dus heel kostbaar om producten uit te laten pakken en dan weg te gooien. Het gaat bijvoorbeeld wel eens fout met aanduidingen op stickers, een hele partij wordt dan afgedankt. Alles weggooien zou verspilling zijn. Wij zijn er weer erg blij mee en zorgen dat het goed terecht komt. Op deze manier besparen we veel en dragen bij aan de duurzaamheidsdoelen.” Ook andere bedrijven en organisaties steunen de doelstellingen; de auto rijdt door schenkingen en heeft de nodige reclame erop staan. Zo zijn onder andere Nature’s Pride, Rabobank en Recycling WL goed zichtbaar.

Vrijwilligers

“Alle 45 medewerkers in deze organisatie werken hier op vrijwillige basis”, besluit Persoon met enige trots. “Heftruckchauffeurs, administratieve krachten, pompwagenchauffeurs, fustbeheerders, vrachtwagenchauffeurs, sorteerders; iedereen werkt hier uit betrokkenheid. Het is een gemêleerd gezelschap; sommigen hebben een  moeilijke tijd gehad, er zijn nieuwe Nederlanders, gepensioneerden, statushouders en mensen die in een re-integratietraject zitten. We geven iemand een zetje in de goede richting. Een mooi voorbeeld is een verpleegster die na een zware burn-out via ons nu weer in het arbeidsproces actief is. Dat is zo mooi, misschien wel een win-win-winsituatie. We zoeken altijd mensen erbij, al vanaf vier uur per week kun je hier je rol hebben. Soms ook vanuit huis, bijvoorbeeld een stuk planning. Je krijgt een goede training en we leren bijvoorbeeld ook aan vrijwilligers van de voedselbanken hoe ze onze producten kunnen adviseren aan hun klanten. Zo kan iedereen gezond eten.”